nuovamarea marine electronics and design
1

 

Manufacturers

Cart Contents

1
0 items

New products

nm-eClient (Entertainment client for Salons & Cabins)
nm-eClient (Entertainment client for Salons & Cabins)

Specials

NMEA to ETHERNET
NMEA to ETHERNET
 Our Price: 270.00€
 Sale Price: 229.50€
 You Save:  15%
 
» Homepage

My Account - Cart Contents - Checkout


27/07/2008 Press release - (Εφημεριδα ΕΘΝΟΣ)
Η αδιαφορία σκοτώνει στο Πέραμα
Πρωτοποριακό σύστημα για την αποφυγή δυστυχημάτων στα ναυπηγεία, που εφευρέθηκε από Ελληνες επιστήμονες, μένει ανεκμετάλλευτο εδώ και 3 χρόνια  27/7/2008 11:52:46 πμ

Εφημεριδα ΕΘΝΟΣ 27/07/2008
ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η αδιαφορία σκοτώνει στο Πέραμα
Πρωτοποριακό σύστημα για την αποφυγή δυστυχημάτων στα ναυπηγεία, που εφευρέθηκε από Ελληνες επιστήμονες, μένει ανεκμετάλλευτο εδώ και 3 χρόνια
27/7/2008 11:52:46 πμ

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό σύστημα ασφαλείας που κατασκευάστηκε το 2005, με πρωτοβουλία του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛΙΝΥΑΕ).

Αν είχε αξιοποιηθεί, ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί τα τρία εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος από το 2005 μέχρι σήμερα, όπου έχασαν τη ζωή τους 10 εργαζόμενοι.

Το νέο εργατικό ατύχημα που έγινε στα αμπάρια του φορτηγού πλοίου μεταφοράς υγροποιημένου αερίου «FriendshipGas» με 8 νεκρούς και 4 τραυματίες, αναδεικνύει για πολλοστή φορά τα τεράστια κενά στην ασφάλεια της εργασίας. Από το 1997 έως το 2008 στη Ζώνη έχουν βρει φρικτό θάνατο, λόγω υψηλών συγκεντρώσεων αερίων στις δεξαμενές πλοίων, 30 εργαζόμενοι.

Το 2005, οι πρώτες συσκευές του συστήματος ανίχνευσης αερίων που κατασκευάστηκαν με χρηματοδότηση του ΕΛΙΝΥΑΕ ύψους 70.000 ευρώ μέσω του Γ ΚΠΣ (ΕΠΑΝ), είχαν δοκιμαστεί με επιτυχία σε υποβρύχιο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Ο σχεδιασμός του συστήματος ασφαλείας είχε πραγματοποιηθεί από διεπιστημονική ομάδα απαρτιζόμενη από τον πρώην πρόεδρο του ΕΛΙΝΥΑΕ Β. Μακρόπουλο, τους καθηγητές του ΕΜΠ Δόκτορες Ν. Μαρκάτο, Α. Χαλουλάκου και Χ. Κυρανούδη, τον κ. Σ. Σαρβανίδη χημικό ναυτιλίας και τον Δόκτορα Ε. Αλεξόπουλο γιατρό εργασίας - επιδημιολόγο στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τους ηλεκτρονικούς μηχανικούς της εταιρείας Nuova Marea ltd Δ. Παπαϊωάννου και Γ. Μπαξεβάνη . Ωστόσο, κανένας από τους κρατικούς φορείς, αλλά και τα συνδικαλιστικά όργανα δεν έδειξαν ενδιαφέρον όλα αυτά τα χρόνια για την αξιοποίησή του.

Τεχνολογικό επίτευγμα Ο καθηγητής Νίκος Μαρκάτος μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για την αδιαφορία που επέδειξαν πολιτεία και συνδικαλιστικά σωματεία προς το καινοτόμο, σε παγκόσμια κλίμακα, ηλεκτρονικό σύστημα ανίχνευσης αερίων:

«Ως δημόσιο πανεπιστήμιο προσφέραμε δωρεάν ένα επίτευγμα της τεχνολογίας το οποίο μπορεί να μηδενίσει τις πιθανότητες ατυχήματος από συγκεντρώσεις αερίων. Κανείς από τους αρμόδιους δεν ενδιαφέρθηκε μέχρι σήμερα να το αξιοποιήσει, ώστε να σταματήσουμε επιτέλους να θρηνούμε θύματα.

Η πίεση των εργατικών σωματείων για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων ασφαλείας στα Ναυπηγεία του Περάματος δεν είναι η πρέπουσα. Τρία χρόνια τώρα δεν βρήκαμε ανταπόκριση από κανέναν», λέει ο κ. Μαρκάτος.

Πώς λειτουργεί η συσκευή

Η ελληνική ευρεσιτεχνία ανιχνεύει τα αέρια και ειδοποιεί για επικίνδυνες συγκεντρώσεις, μεταφέροντας δεδομένα από τις θέσεις εργασίας σε επιλεγμένους σταθμούς ανά δύο δευτερόλεπτα. Μόλις οι συσκευές εντοπίσουν αέρια δίνουν αυτομάτως ηχητικό και οπτικό σήμα συναγερμού, ενώ υπάρχει δυνατότητα να ειδοποιηθούν εκτός από τους σταθμούς της ξηράς, ακόμη και πλοία που πλέουν κοντά.

Το σύστημα ασφάλειας λειτουργεί ενεργειακά, αυτόνομα, με ηλιακή ενέργεια και αποτελείται από ένα ασύρματο δίκτυο δύο Τερματικών Σταθμών Μετρητών Αερίων (ΤΑ) και ενός Κεντρικού Σταθμού (ΚΣ), ο οποίος συλλέγει τις εκπεμπόμενες πληροφορίες.

«Η ανίχνευση των αερίων γίνεται μέσω αισθητήρα τύπου IR εντός των δεξαμενών των πλοίων, ο οποίος δεν επηρεάζεται από ουσίες που δηλητηριάζουν τους καταλύτες τύπου Pellistor, που χρησιμοποιούνται διεθνώς», εξηγεί ο ηλεκτρολόγος μηχανικός κ. Γ. Μπαξεβάνης.

Ενας εύκαμπτος σωλήνας καταβυθίζεται κατά τη δειγματοληψία στη δεξαμενή και μια αντλία αναρροφά δείγματα που τα οδηγεί στον αισθητήρα που βρίσκεται στο κατάστρωμα.

Η απεικόνιση των αποτελεσμάτων είναι on line στο μόνιτορ ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενώ η αξιοποίησή τους γίνεται με ηχητικά και φωτεινά σήματα. Το σύστημα δεν αφήνει περιθώρια για έλλειμμα ασφάλειας. Εχει τη δυνατότητα να κρατάει αρχείο, να στέλνει τα μηνύματα αυτά σε κινητά τηλέφωνα, να δίνει εντολή για προκαθορισμένες ενέργειες, για παράδειγμα ξεκίνημα εξαερισμού, αντλιών κατάσβεσης, κλείσιμο επιστομίων κ.ά.».

Αυστηρό πλαίσιο, προβληματική εφαρμογή

Οι κίνδυνοι στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είναι πολλοί, επειδή η πολυπλοκότητα στις φάσεις εκτέλεσης ενός έργου απαιτεί πολλές φορές ταυτόχρονη εκτέλεση μη συμβατών εργασιών.

Οι χημικοί ναυτιλίας, γνωματεύουν για την ατμόσφαιρα στις θέσεις εργασίας και χορηγούν τα πιστοποιητικά «gas free», σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν κατά την αυτοψία. Ομως, αν αλλάξουν οι συνθήκες από άλλες εργασίες, για παράδειγμα αποσύνδεση σωληνώσεων, βαφές κτλ., καταργείται το εκδοθέν πιστοποιητικό. Και εδώ είναι η ουσία του προβλήματος.

Εργάζονται ταυτόχρονα ανεξάρτητα συνεργεία, με ασαφή συντονισμό και ελλιπείς οδηγίες, με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος, από αναφλέξεις αερίων ή υπολειμμάτων φορτίου.

«Ο χημικός ναυτιλίας γνωματεύει για την κατάσταση ενός χώρου την ώρα της επιθεώρησης και το "gas free" ισχύει εφόσον οι συνθήκες που βασίστηκε η εκτίμηση αυτή δεν αλλάξουν», επισημαίνει ο κ. Σαρβανίδης.

«Για οποιαδήποτε αλλαγή των συνθηκών, οι υπεύθυνοι του έργου και οι τεχνικοί ασφάλειας, οφείλουν να ενημερώνουν και να επαναξιολογείται η ποιότητα της ατμόσφαιρας στη θέση εργασίας, σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ωστόσο, αν και η νομοθεσία στο συγκεκριμένο θέμα είναι σαφής, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος σήμερα είναι ασαφές αν πρέπει να γίνονται μετρήσεις, ποιος πρέπει να τις εκτελεί και πώς εκτελούνται σωστά. Μάλιστα το θεσμικό πλαίσιο το οποίο ισχύει για τη Ζώνη, σε κάποια σημεία θεωρείται αυστηρότερο του αμερικανικού, όμως ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται είναι προβληματικός».

ΔΙΟΝΥΣΙΑ ΛΑΓΙΟΥ kallipateira@pegasus.gr


 
   

Address: 26 Mirtidiotissis str, Kastella, 18533 Piraeus, Greece
Tel.: +30.210.4134628, +30.210.4134698, Fax: +30.210.4134814


(c) NuovaMarea ltd